דמיון מודרך (תשע"ח)
הפרשה מדברת על דיני נדרים. בת נודרת בבית אביה והיא חייבת לקיים את הנדר, כמו כל אדם שחייב לקיים את נדריו. הבטחת – תקיים!
אבל אם בחדר השני שמע אביה את נדרה – והפר אותו, אז נדרה בעצם מופר. ואם לא ידעה שאביה הפר לה את נידרה ועברה על הנדר, כותב הפסוק: "כל נדריה ואסריה אשר אסרה על נפשה לא יקום, וה' יסלח לה, כי הניא אביה אותה" (במדבר פרק ל פסוק ו).
שואלת הגמרא (נזיר דף כג עמוד א, קידושין דף פא עמוד ב) ושואל רש"י: למה צריך שה' יסלח לה? הרי היא לא עברה על שום נדר! הרי הנדר הופר על ידי אביה, וכאילו היא לא אמרה כלום?
ועל זה מספרת הגמרא כי כשרבי עקיבא היה מגיע לפסוק הזה היה בוכה ונאנח, מתרגש כולו, רועד ומזיע. שאלו אותו: "רבי עקיבא! מה קרה לך?" אז הוא אמר: "תראו תראו, יש פה בחורה שנדרה נדר והוא הופר, והיא עברה על הנדר, הנדר שלה הוא בעצם רק בתיאוריה, רק במחשבה. ואפילו רק במחשבה צריך הקב"ה לסלוח לה! שבעצם חשבה שהיא עברה על הנדר, אבל בעצם היא לא עברה, כי הנדר הופר לה. ומה יהודי שבעצם חטא במחשבה בהפרת נדרים – צריך סליחה, קל וחומר מי שעושה במזיד, שהוא יודע שזה אסור ובכל זאת עושה, ודאי שצריך סליחה!" ועל זה הוא בכה (ועיין גליוני הש"ס על נזיר לרבנו יוסף אנגל זצ"ל מה שכתב בשם נזר הקודש על בראשית רבה פד,יז, וראה בן יהוידע קידושין פא עמוד ב שמביא כמה ביאורים למה רבי עקיבא בכה).
ואנחנו לומדים מכאן שלמחשבה יש כוח. מחשבה יוצרת מציאות. מחשבה חיובית – יוצרת מציאות חיובית, ומחשבה שלילית, כמו שחשבה שעברה על הנדר, יוצרת מציאות שלילית שצריכה סליחה על זה. (ראה רמב"ן בראשית יט,יז, ובפירושו לבמדבר כא,ט, וראה בשיחות הר"ן אות מו, וכן באות סב, ובליקוטי מוהר"ן חלק ב תורה נג, ובליקוטי מוהר"ן חלק א תורה קצג על גודל יקרת המחשבה).
התורה שלנו מדברת גם על מחשבות. יש לנו מצוות אמונה שהיא במחשבה, יש לנו מצוות לא תעשה של "לא תחמוד" שהיא במחשבה (עיין רב ברכות מערכת למד חקירה בזה) יש לנו מצוות שמחה: "ושמחת בחגך". כל הדברים שברגש ובמחשבה.
למה? כי במקום שאדם חושב – שם הוא נמצא (כתר שם טוב לבעל שם טוב אות נו, שם משמואל פרשת ויצא שנת תרע"ב) שם הוא נמצא פיזית. למרות שהוא נמצא פיזית במקום אחר, מחשבתו הרוחנית נמצאת במקום אחר. אז מבחינתנו הוא נמצא במקום הזה גם בפיזי שלו. המחשבה היא עיקר האדם.
וכדברי רבי נחמן מברסלב: "צריך לשמור את המחשבה מאוד, כי ממחשבה יכול להיות נעשה דבר חיוני ממש" (שיחות הר"ן אות ח) ולכן אומר רבי שמעון בר יוחאי ע"ה שלפי מה שחושב האדם – כך ימשך עליו, אם יחשוב האדם דברים של קדושה וטהרה- אז זה מה שימשך עליו (זוהר הקדוש חלק א דף קכה עמוד ב, ועיין עוד בפלא יועץ ערך מחשבה).
אולם על האדם להיזהר שלא יעשה "דמיון מודרך", דהיינו, שמדמיין האדם כיצד דברים קורים כרצונו וכשאיפתו, כי בכוחו להזיק וגרום שהדבר לא יתקיים, בין אם מדובר בעניין כלכלי ובין אם מדובר בענין תורני (ראה רש"י לסנהדרין כו עמוד ב ד"ה מפר מחשבות ערומים, ועיין עוד בכתר מלכות אות צ למרן רבנו יוסף חיים זיע"א, ובספרו עוד יוסף חי דרשות פרשת כי תצא ד"ה שלח תשלח,) [ועיין עוד במה שכתבי לקמן בפרשת שופטים תשע"ט]
משימה שבועית: חשוב חיובי על עצמך בשבוע זה, ובכל יום בשבוע זה תגיד תכונה אחת טובה שיש בך. בהצלחה!