חומש דבריםפרשת ואתחנן

פרשת ואתחנן- מעמד הר סיני כבסיס לאמונה

תשע"ו

בפרשה יש לנו בפעם שנייה את עשרת הדיברות. עשרת הדברות נאמרו בפעם הראשונה בפרשת יתרו, ובפעם השנייה בספר דברים הנקרא 'משנה תורה' בפרשת ואתחנן.

התורה מדגישה מהם עשרת הדברות ומהו מעמד הר סיני. אח"כ באו הרמב"ם ורבי יהודה הלוי ולימדו שהמעמד הזה הוא הבסיס האמוני שלנו, הבסיס לאמונה היהודית.  כך אומרת התורה בפרשת ואתחנן: "מי גוי גדול אשר לו אלוהים קרובים אליו כה' א-להינו בכל קוראנו אליו", "מי גוי גדול אשר לו חוקים ומשפטים צדיקים ככל התורה הזאת אשר אני נותן לפניכם היום" (דברים ד פסוקים ז-ח).

שם באה אזהרה שלא תישכח התורה מזרעם של ישראל, וציווי להעביר את מעמד הר סיני והמצוות לדורות הבאים.

בהמשך הפסוקים נאמר: "הנהיה כדבר הזה? או הנשמע כמוהו? השמע עם קול אלוקים מדבר מתוך האש כאשר שמעת אתה ויחי? או הניסה אלוקים לבוא לקחת לו גוי מקרב גוי?" (שם פסוקים לב-לד).

עם ישראל מצווה שם: תזכרו את מעמד הר סיני! אי אפשר להכחיש אותו! כולם ראו ושמעו. מי שראה הם בסך הכול אבותיכם, זה היה רק לפני 40 שנה ואף אחד לא שוכח את זה. זה הבסיס של האמונה היהודית. אנשים רבים חוו את החוויה הזו בה הם שמעו את קול ה' במעמד הר סיני, ואף אחד לא יכול להכחיש. גם אם יבוא מישהו, בעוד 100, 200 או 3000 שנים, ויגיד: "לא היה מעמד הר סיני! הכל המצאה של איש אחד! המצאה של משה רבינו, המצאה של הזקנים", נגיד לו: "חביבי! שקר לא עובר. כולם ראו, 3 מליון איש (000, 600 גברים) חוו את החוויה הזו! כולם ראו ושמעו". זה הבסיס לאמונה היהודית. (ראה כוזרי מאמר א אות פא והלאה).

במעמד הר סיני התורה נתנה לכל עם ישראל. כולם השתתפו מהילד הקטן במשפחה, דרך הילדים הגדולים, ההורים, ועד הסבים והסבתות. ואם יבוא מישהו ויגיד: "לא היה דבר כזה!", מיד הילדים בגן יגידו לו: "אבא שלי סיפר לי שזה היה!".  כולם בגן סיפרו שאבא שלהם אמר להם וסבא שלהם סיפר להם: "אני השתתפתי בזה!". "אבל סבא שלי לא היה! סבא שלי היה חולה. הוא לא השתתף במעמד הר סיני!". אז מה? בגלל זה תאמר שזה לא היה? תראה. כל הילדים אומרים שאבא שלהם סיפר, וסבא שלהם היה במעמד הר סיני וראו את האש, והיו במעמד, ושמעו את עשרת הדברות וקול השופר, ומשה, והר ה'. לא רק עם ישראל! אף אחד בעולם לא יכול להכחיש את מעמד הר סיני!

הנוצרים – שהם רוב העולם – מקבלים את זה. המוסלמים – מקבלים את זה. הנצרות, האיסלאם והיהדות, כולם מקבלים את התנ"ך, את מעמד הר סיני.

במעמד הר סיני נצטווינו לשמור את התורה, את עשרת הדברות. יותר מזה, כתוב: "ועשית הישר והטוב בעיני ה'. " (דברים ו, יט). לא רק את כל המצוות ומה שכתוב בתורה תעשה, אלא גם את הדברים הישרים, ההגיוניים והטובים. זו לא חכמה לקיים את עשרת הדברות ולהיות אדם רע. צריך להיות טוב. "ועשית הישר והטוב" גם אם זה לא כתוב בחוק ובתורה. זה מה שהתורה מלמדת אותנו (ראה רמב"ן שם, סמ"ק סימן מט).

מעמד הר סיני ניתן לכל עם ישראל. כולם השתתפו בו, המון גדול. אף אחד בעולם לא יכול להכחיש את זה. שלוש פעמים כתוב בתורה לחרוט את המעמד הזה בזיכרון הלאומי, בזיכרון הפרטי, בזיכרון הכללי, בתודעה של כל העולם.

עוד מאמרים בנושא

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button