חומש שמותפרשת יתרו

תיקון מערכת המשפט כהכנה למתן תורה

יתרו חותן משה מייעץ לו קודם כל להתקין מערכת משפט, אי אפשר שכל העומס יהיה על אדם אחד, יתרו אומר למשה: הקם מערכת משפט בשיתוף כל העם. מערכת משפט שכוללת: שלום, מחוזי, עליון, וכן עם אפשרות לערער, ואתה בראש הפירמידה כי זה הדרך והסדר במערכת המשפט. ומיד אחרי זה מתן תורה, "וַיַּחֲנוּ בַּמִּדְבָּר וַיִּחַן שָׁם יִשְׂרָאֵל נֶגֶד הָהָר" (שמות יט, ב) נשאלת השאלה למה "וַיַּחֲנוּ" זה בלשון רבים, ומיד לאחר מכן "וַיִּחַן" בלשון יחיד? אומרים חז"ל (הובא ברש"י שם) ישראל היו כאיש אחד בלב אחד, אחדות. כדי לקבל תורה אנחנו מאוחדים, אנחנו אוהבים, אחרי שהשלמנו, כי מערכת המשפט היא הקדמה והכנה למתן תורה.

תפקידם של השופטים כדברי הנביא זכריה (ח, טז): "אֵלֶּה הַדְּבָרִים אֲשֶׁר תַּעֲשׂוּ דַּבְּרוּ אֱמֶת אִישׁ אֶת רֵעֵהוּ אֱמֶת וּמִשְׁפַּט שָׁלוֹם שִׁפְטוּ בְּשַׁעֲרֵיכֶם".

כדברי המשנה האחרונה בפרק א של מסכת אבות: "על שלושה דברים העולם עומד: על הדין, על האמת, ועל השלום. שלום זה עדיין לא אמת, שלום זה עדיין לא הדין, שלום הוא התוצאה שצריכה להיווצר שהיא תגרום לאחדות לאהבה, אחד בגימטריא 13 כמניין אהבה. ולכן הקדימה התורה את תיקון סדרי המשפט לקבלת מתן תורה. ונתנה לנו את המפתח וַיִּחַן שָׁם יִשְׂרָאֵל כאיש אחד בלב אחד, באחדות וזו ההרמוניה והשילוב הנכון בין מערכת המשפט לבין התורה.

עוד מאמרים בנושא

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button