פרשת קדושים מתחילה במילים: "דבר אל כל עדת בני ישראל ואמרת אליהם קדושים תהיו כי קדוש אני ה' אלוקיכם".
מה פירוש "קדושים תהיו"? מה הציווי הזה? איך נעשים קדושים?
רש"י אומר "קדושים תהיו" – פרושים תהיו. המילה 'קדוש' בעברית פירושה מובדל, נפרד, מיוחד. פרושים תהיו מן העריות שכתובות בפרשה הקודמת, מאיסורי הקירבה לעריות. כל מי שנזהר ומתרחק מאיסורי העריות, נעשה יותר ויותר קדוש. זוהי דעתו של רש"י.
הרמב"ן סובר שציווי "קדושים תהיו" פירושו הרבה מעבר לפרישות. קדושה היא משהו מעשי, משהו חיובי, משהו נוסף לפאסיביות של פרישה, פעולה אקטיבית. ובכן מהי הפעולה של "קדושים תהיו" לדעת הרמב"ן?
הרמב"ן מביא דוגמאות שעיקרן הוא הליכה על הסקאלה היותר רוחנית שהאדם יכול ונדרש אליה. למשל, אין שום מקור בתורה לאסור אכילה גסה, אכילה מיותרת. אדם יכול לשבת ולאכול כל היום ואח"כ, כמו שהרומאים נהגו לעשות, לפלוט כדי לאכול שוב ושוב. הוא לא עובר על שום איסור מהתורה, אבל הוא לא קדוש. הרמב"ן אומר שגם מי שמקפיד על התורה והחוקים יכול להיקרא 'נבל ברשות התורה'. אם הוא לא עושה משהו מעבר הוא לא קדוש, הוא לא מוסיף משהו.
מהי אותה תוספת? ובכן הפרשה פותחת ב: "קדושים תהיו", ובהמשך מביאה מצוות חברתיות: "לא תלך רכיל בעמך", "לא תעמוד על דם רעך", "לא תשנא את אחיך בלבבך", "הוכח תוכיח את עמיתך", "לא תיקום ולא תטור את בני עמך" ולבסוף "ואהבת לרעך כמוך אני ה'".
במצוות "ואהבת לרעך כמוך" שהיא כלל גדול בתורה, התלבטו הפוסקים והפרשנים איך להסביר את הציווי הזה. ויש שהדגשו את "כמוך", ויש את "ואהבת לרעך" ויש שאמרו "מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך", על דרך השלילה. אבל מהי דרך החיוב במצוות ואהבת לרעך כמוך? מהי דרך החיוב במצוות אהבה בכלל?
ישנן שלוש אהבות שהתורה מדברת עליהן:
- אהבת הריע:"ואהבת לרעך כמוך".
- אהבת השם: "ואהבת את ה' אלוקיך".
- אהבת המשפחה: אהבה בין הורים וילדים, בין בני זוג – "ותהי לו לאשה ויאהבה".
שלושתם נקראים 'אהבה'. אהבה כמו שלימדו אותנו רבותינו היא נתינה. הרב אליהו דסלר אומר (מכתב מאליהו א קונטרס החסד) ככל שאדם נותן יותר – הוא אוהב יותר. והנתינה היא מהכלים הרוחניים, באמצעות הכלים הרוחניים שיש לנו, כי רק הרוח מסוגל לתת, הנותן מתנה, נתינה חומרית, נותן גם את רוחו באותה מתנה. הנתינה היא בעצם נתינה עם משמעות אין סופית, רוחנית.
"קדש עצמך במותר לך" פירושו: תיתן משלך, תיתן מעצמך, תיתן מהאישיות שלך. "ואהבת לרעך כמוך" – תעניק את הרוח, תעניק את האהבה, תעניק את הדבר הגבוה ביותר והרוחני ביותר, השכל, הנשמה, הרצון, הצדדים הרוחניים שבהם ניכרת איכותה של המתנה. "אמר רבי יוחנן: טוב המלבין שיניים לחברו יותר ממשקהו חלב (כתובות קיא עמוד ב) הלבנת שיניים לחברו, אומרים הראשונים, היא גם כאשר בלבך אינך מחבב את פלוני; מעשיו אינם רצויים לך; השקפתו זרה בעיניך – גם אז עליך להסביר לו פנים (ראה באבות דרבי נתן פרק יג אות ד).
זהו הקשר ההדוק בין קדושה לנתינה. בין "קדושים תהיו" ל: "ואהבת לרעך כמוך". קדושה היא תוספת רוחנית של אהבה.