יסודות האמונה ויסודות החינוך מצויים בפרשה. מטרת החינוך והעברת המסר לדור הצעיר. "והיה כי יאמרו אליכם בניכם מה העבודה הזאת לכם, ואמרתם זבח פסח הוא לה' אשר פסח על בתי בני ישראל במצרים… ואת בתינו הציל, ויקוד העם וישתחוו" (שמות יב, פסוקים כה-כז).
בסוף הפרשה כתובה מצוות תפילין. "והיה לאות על ידיך ולטוטפות בין עיניך". מצוות תפילין על היד ועל הראש. "והיה לאות – סמל, זיכרון, ביד ובין העיניים. "כי בחוזק יד הוציאנו ה' ממצרים". (פרק יג פסוק ט, וכן פסוק טז).
אומר הרמב"ן בפסוק האחרון בפרשתינו: יש לנו פה את סוד סיבת התפילין. מצוות התפילין היא מצווה מאוד חשובה. מה יש בה? בתפילין כתובות ארבע פרשיות – "שמע", "והיה אם שמוע", "קדש לי", והיה כי יביאך". פרשת "קדש לי" ופרשת "והיה כי יביאך" מופיעות בסוף הפרשה שלנו בפרק יג. ומודגש שם כמה וכמה פעמים על יציאת מצרים.
אומר הרמב"ן: האמונה בבורא היא דבר לא פשוט. מורכב ומסובך להאמין בבורא שהוא רוח, שלא רואים אותו, שלא שומעים אותו, שמתבססים רק על מסורת. זה קשה. משה רבנו אומר: "הם לא יאמינו לי" אמר לו הקב"ה: תעשה להם אות, תעשה להם מופת, תעשה להם סיבה להאמין, בדרך כלל הטבע פועל כרגיל, אבל פעם אחת כשמשה מבקש, הטבע משתנה.
מצריים הייתה מעצמה תיאולוגית. עשרת המכות ויציאת מצרים זה מכה לאידיאולוגיה ולתיאולוגיה של יציאת מצרים. הניסים שהקב"ה עושה, משנה את הטבע, זה מוכיח שגם את הטבע הקב"ה מחזיק. שהמים הם מים גם זה נס, אבל אצלנו זה נקרא טבע. ורק כשהמים נהפכים לדם, או כשהעפר נהפך לכינים, או כשיש חושך מקפיא שאי אפשר לזוז, או כשמכת ארבה באה לפי דרישתו של משה, זה בעצם נראה לנו נס, זה השינוי שמראה על האמונה בבורא.
ביקש הקב"ה: תכתבו את יציאת מצרים בתפילין. כדי שתחנכו ותזכרו את זה.
כדברי הרמב"ן: במשך הדורות לא יעשה הקב"ה אות ומופת לעיני כל רשע וכופר שאומר "תוכיח לי שהקב"ה קיים! תראה לי אותו אז אני אאמין בו! אחרת אני לא מאמין!". לקחה התורה את כל הניסים האלה, קיפלה אותם בארבע פרשיות של התפילין, והן עוברות מדור לדור במסורת. והן הבסיס לאמונה. "והיה לאות על ידך ולטוטפות בין עיניך" לזיכרון בין עיניך. בין העיניים, במצח, המוח והמחשבה.
ובכך מתוך הניסים הנגלים מגיע האדם לאמונה ולמחשבה בניסים הנסתרים ובהם מתגלה האמונה ומתחזקת האמונה בהקב"ה. שגם הטבע הוא נס, שגם שהקב"ה מחזיק את כל העולם זה נס. "המחדש בטובו בכל יום מעשה בראשית" (ועיין עוד ברמב"ן בראשית מו, טו, ובספר מכתב מאליהו ג עמוד 177, ועיין עוד באורות הקודש ג שער א עמודים כח-כט, ועיין עוד
בקישור כאן >ENG<http://www. daat. ac. il/he-il/kitveyet/bisde_hemed/ness. htm<HEB>).