אמרו חז"ל (תנחומא ישן אות ו): יעקב מכין את עצמו לשלושה דברים כאשר הוא נפגש עם אחיו עשו: דורון, תפילה ומלחמה.
אי אפשר זה בלא זה. יעקב לא משליך את כל יהבו על הקב"ה. הוא גם מתכונן למלחמה, הוא חוצה את המחנה, הוא מתכנן אסטרטגיית הגנה ותקיפה, כי הוא צריך להיות ריאלי. עשיו בא לקראתו עם 400 חיילים… אבל הוא גם מתפלל ושופך תחינתו לפני הקב"ה – ואומר לו: 'אתה הבטחת לי שממני יצא עם ישראל! אם עשו יפעיל את הפיתרון הסופי שלו אז מה יהיה על ההבטחה??'. והדבר הראשון שהוא עושה הוא בעצם מנסה בדרכים דיפלומטיות, ולכן יעקב נותן לעשו דורון. הוא שולח כמות עצומה של בעלי חיים "ויקח מן הבא בידו מנחה לעשיו אחיו", 550 בעלי חיים יקרים הוא שולח כמתנה לאחיו. יעקב הוא דיפלומט.
גם רבי יהודה הנשיא (שהיה גלגול של יעקב כמובא בספר הגלגולים פרק סו בהגהה ובמגלה עמוקות פרשת ואתחנן אופן פג, קהילת יעקב ערך רבי ) למד מיעקב. הוא כתב מכתב לנציב הרומי העליון אנטונינוס. ושם כתב: "לכבוד הנשיא ירום הודו אנטונינוס" וחתם "מעבדך יהודה". המדפיס מחק וכתב "מיהודה נשיא ישראל" ל"אנטונינוס הנשיא". כשביקש רבי יהודה הנשיא להגיה את המכתב הוא ראה כך ואמר: מה פתאום? למה אתה משנה את המכתב? וכי אני טוב יותר מיעקב אבי? שהרי יעקב כתב "עבדך יעקב", "אדוני עשיו". (עיין במדרש בראשית רבה עה, ה).
גישה דיפלומטית ריאלית. גישה שמסתכלת נכוחה על המציאות. גישה שאומרת שאפשר לפתור סכסוכים קשים ככל אשר יהיו – גם בדיפלומטיה שקטה, או לא שקטה. גם במתנות, כי מתנות מרככות, יוצרות פתח בין האנשים ומונעות את הגרוע מכל. וזה מה שמלמד אותנו יעקב אבינו לדורות.
ואומר רבנו בחיי (בביאורו לבראשית לב, ח) שגם חזקיה המלך עשה כמו יעקב והתקין עצמו ל-ג' דברים כלפי סנחריב מלך אשור, כמו שכתוב: "ויתן חזקיהו את כל הכסף" (מלכים ב פרק יח פסוק טו), "ויתן שרי מלחמות על העם" (דברי הימים ב פרק לב פסוק ו), "ויתפלל חזקיהו לפני ה'" (מלכים ב פרק יט פסוק טו).
גם בבואנו לעבוד את בורא עולם נדרשים אנו כלפי המפריע לנו הוא יצר הרע להשתמש בדורון תפילה ומלחמה.
דורון: "אם רעב שונאך האכילהו לחם" אומר שלמה המלך במשלי (פרק כה פסוק כא) וביאר המהרש"א (סוכה דף נב עמוד א) אם רעב יצר הרע שלך תן לו קצת תאוותו בדברים הכרחיים, שהם מותרים. דהיינו תפייס את הגוף שלך במאכל או משתה טעימים, או תשמע מוזיקה טובה, או תלך תאכל במסעדה שעריבה לך. (ראה מכתב מאליהו א עמוד רסג').
תפילה: תתפלל לה' בכל לב שיצילך מיצר הרע, ולעולם תגביר את יצר הטוב על יצר הרע (ברכות דף ה עמוד א).
מלחמה: האדם צריך להתעמק וללמוד את טבעו ותכונותיו בהכרה ובתת הכרה – כדי לדעת איך להילחם ביצר הרע, ויחד עם זה ילמד האדם פרק בתכסיסי מלחמה. יסוד גדול בניצחון האוייב הוא בגודל מחץ ההסתערות, שתהיה התקפת בזק על כל החזיתות עד שהאוייב אינו יכול להתאושש ומאבד עשתונות (נתיבות שלום שובבי"ם עמוד יט).
בהצלחה רבה!