השמחה מי הוא מנהיג עם "שאר רוח?
בפרשה ישנו ביטוי מוזר, "יִפְקֹד ה' אלוקי הָרוּחֹת לְכָל בָּשָׂר אִישׁ עַל הָעֵדָה" (במדבר כז, טז) מדוע הקדוש ברוך הוא נקרא אלוקי הרוחות?
ה' אומר למשה: "קַח לְךָ אֶת יְהוֹשֻׁעַ בִּן נוּן אִישׁ אֲשֶׁר רוּחַ בּוֹ" (במדבר כז, יח) מנהיג צריך להיות עם רוח.
מה פירוש הביטוי שאר רוח? בספר צרור המור כתב (בביאורו לאלוקי הָרוּחֹת) על פי הקבלה רוח זה המרכיב הממוצע בין נפש ונשמה. יש לנו נפש שזה קרוב לגוף, רוח ממוצע, נשמה זה החלק הגבוה. מנהיג צריך להיות באמצע, לא קרוב לגוף, לא קרוב למידת הדין ולחומר, שלא ישפוט כל דבר על פי המציאות החומרית הדינית.
ומצד שני גם לא אבסטרקטי (אדם מופשט) רוחני, גבוה (דהיינו שהוא מתחבר רק לצד הגבוה שבו, צד הנשמה) מנהיג צריך להיות באמצע שיודע לחבר בין החומר, לבין הרוח, בין הנפש, לנשמה, זה מנהיג.
כל אדם הוא מנהיג לעצמו,למשפחתו, לחברתו. הוא מחבר בין המציאות החומרית למציאות הרוחנית, האדם נותן משמעות לחומר.
כל פעולה שאדם עושה ומשקיע בה מחשבה, רוח, הוא מחייה אותה, נותן לה משמעות. הוא לא שופט הכל לפי מידת הדין, אלא משלב איתו מידת הרחמים. וזה דרכו של בורא עולם שהוא נקרא אלוקי הָרוּחֹת. ככה צריך להיות המנהיג בעם ישראל, וכל אדם מנהיג את עצמו את משפחתו את החברה.
פרשות מטות מסעי (תשפ"ג)
נדבר טוב יהיה טוב
בפרשה לומדים אנו על הכוח של הדיבור. "אִישׁ כִּי יִדֹּר נֶדֶר לה'.. לֹא יַחֵל דְּבָרוֹ כְּכָל הַיֹּצֵא מִפִּיו יַעֲשֶׂה" (במדבר ל, ג) יש כוח לדיבור, אדם שהבטיח צריך לקיים. אנחנו יודעים שהקדוש ברוך הוא ברא את העולם בדיבור, "כִּי הוּא אָמַר וַיֶּהִי הוּא צִוָּה וַיַּעֲמֹד" (תהילים לג, ט) הקדוש ברוך הוא ברא את העולם בדיבור ונתן לנו כוח בדיבור שלנו לשנות מציאות, תגיד טוב, יהיה טוב, לאדם יש כוח בדבריו. לֹא יַחֵל דְּבָרוֹ לא יהפוך את דבריו לחולין, לא יחלל את מילותיו, את דברו, אדם שעושה זאת זוכה להמשך הפסוק: כְּכָל הַיֹּצֵא מִפִּיו יַעֲשֶׂה, הקדוש ברוך הוא יעשה מה שהאדם אומר (ראה חומת אנך לחיד"א פרשת מטות אות ב) המציאות תסתדר לפי הדיבורים, דיבורים טובים יוצרים מציאות טובה. ואם אדם נדר יש אפשרות לשנות באמצעות התרת נדרים, מהי התרת נדרים? שלושה אנשים חכמים אומרים לאדם: נכון שלא התכוונת לכך וכך, לא הייתה כוונה, לא היה לך "רוח" בדברים, אלוקים לא היה איתך. הכוח שנתן הקדוש ברוך הוא לאדם, כוח הדיבור, איתו הוא ברא את העולם ועם כוח הדיבור אדם יכול ליצור מציאות. כשאין את הרוח, אין את הכוונה והנשמה בדברים, אפשר להתיר את הנדר. זה הסיבה שלפני יום כיפור אנחנו אומרים התרת נדרים בכל נדרי, כדי שהקדוש ברוך הוא יקיים את הדברים הטובים שדיברנו ושאמרנו, אז אם נדבר טוב, יהיה טוב.