חומש שמותפרשת יתרו

מתן תורה או קבלת תורה?

האם קיבלנו את התורה בהר סיני או שה' נתן לנו את התורה? החתן זהו ריבונו של עולם, רץ מהר לתת את התורה לעם ישראל כמו שאומר אור החיים הקדוש (בביאורו לשמות יט, א) כחתן שרץ לקראת כלה – בחודש השלישי, ביום השלישי.

הקדוש ברוך הוא מיהר להביא אותנו אל הר סיני לתת לנו את התורה, לממש את החתונה, את הקירבה בין עם ישראל. הקדוש ברוך הוא ציפה שהכלה תרצה לקבל את התורה מאהבה, ואכן אומרים זקני העם למשה: "כֹּל אֲשֶׁר דִּבֶּר ה' נַעֲשֶׂה" (שמות כד, ז).

לפני מתן תורה אומר להם ה': "אַתֶּם תִּהְיוּ לִי מַמְלֶכֶת כֹּהֲנִים וְגוֹי קָדוֹשׁ" (שמות יט, ו) ובפסוק הקודם נאמר: "וִהְיִיתֶם לִי סְגֻלָּה מִכָּל הָעַמִּים".

עם ישראל היו מוכנים לקבל את התורה. אבל בפועל הם הרגישו קצת כפייה, "וַיּוֹצֵא מֹשֶׁה אֶת הָעָם לִקְרַאת האלוקים".. (שמות יט, יז) הוציא אותם מהבית לקבל את התורה, כיוון שהם לא רצו (ירושלמי שקלים פרק א הלכה א).

מתי קיבלנו את התורה מאהבה, מרצון? שנים רבות אחר כך בתקופת מרדכי ואסתר נאמר "קִיְּמוּ וְקִבְּלוּ הַיְּהוּדִים עֲלֵיהֶם וְעַל זַרְעָם" (אסתר ט, כז), ואומרים חכמים (שבת דף פח עמוד א) קיבלו כאן את התורה מאהבה, מרצון, לא בכפייה זוהי קבלת התורה האמיתית, קבלת התורה מרצון פנימי כי התורה היא חוק – חקוקה בליבנו, התורה היא חלק מאיתנו. (להרחבת הנושא עיין בספרי המהר"ל מפראג: בגור אריה שמות יט, כב. תפארת ישראל פרק טז, פרק לב ופרק נא. נצח ישראל פרק יא. באר הגולה הבאר השלישי. אור חדש בפתיחה. דרוש על התורה בהקדמה. חדושי אגדות על עבודה זרה דף ב. עיין גם בתורה אור לבעל התניא בביאורו למגילת אסתר דף צח עמודה ד, ועיין גם בספר שערי אורה לאדמו"ר האמצעי, שער הפורים, דף צו, ב והלאה).

עוד מאמרים בנושא

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button