חומר פלוס רוח (תשע"ט)
"וידבר ה' אל משה לאמור, דבר אל בני ישראל ואמרת אליהם, איש כי יפליא נדר בערכך נפשות לה'" (ויקרא פרק כז פסוק ב).
בפרשה זו מפורטים דיני נדרים. מדוע נדרים נקראים "יפליא"? מלשון הפלאה, פלא. הרמב"ם קרא לפרקי הנדרים שלו בהלכות – ספר הפלאה, אחד מי"ד הספרים של "הי"ד החזקה". מהו הפלא שבנדר?
דברים ששמעתי ממורי ורבי הגאון הרב ישעיהו הדרי זצ"ל: אנחנו מברכים בברכת אשר יצר "רופא כל בשר ומפליא לעשות". מה פירוש המילה מפליא? אומר הרמ"א בשולחן ערוך (או"ח סימן ו סעיף א): מפליא פירושו בעברית: מחבר חומר ורוח. חיבור חומר ורוח נקרא אצלנו פלא. כשהנשמה נכנסת לעובר זה פלא. היא מחברת את החומר והרוח.
כך הדיבור הוא פלא, הוא חיבור של מחשבה והנעת שפתיים. זה פלא. הפלא הגדול הוא כוח הדיבור, ולכן האדם נקרא מדבר. דרגות הבריאה הן: דומם, צומח, חי, מדבר. זה הפלא שבבריאה. הפלא שבבריאה הוא השילוב בין החומר לבין הרוח. לכן נדר זה בדיבור, והוא נקרא "איש כי יפליא לנדור נדר". הפלא הוא החיבור של החומר והרוח.
מהו החיבור של החומר והרוח? קידוש החומר, קידוש הדיבור, השימוש בכוח הדיבור לדברים קדושים. לומר דברי זירוזים. דברים חיוביים, הבטחות חיוביות. דברים אלה נקראים נדרים, כוחם גדול ואי אפשר להפר אותם בקלות. לא מפרים דברים חיוביים שהתכוונת לעשות. ולכן הכנסת מחשבה, כוונה, רצון, ההתכוננות הנפשית לתוך הדיבורים נקרא פלא. זה סוד החיים כולם.