נכתוב על נושא האחדות, לכבוד יום הפטירה של דודי הגדול, הראשון לציון והרב הראשי לישראל, הרב מרדכי אליהו זכר צדיק וקדוש לברכה, שנפטר בתאריך כ"ה סיון בשנת תש"ע, והאחדות היתה נר לרגליו.
על המנורה כתוב: וזה מעשה המנורה מקשה אחת זהב" (דברים ח, ד) רבנו בחיי בן אשר אומר: מקשה זהב = יחידה אחת.
משה רבנו התקשה במעשה המנורה איך לעשותה, חז"ל נתנו לנו שלושה פתחים וכיוונים לפתרון הקושי של משה: 1. הקדוש ברוך הוא אמר לו שיזרוק את כיכר הזהב לאש, ונעשתה המנורה מאליה (רש"י בביאורו לשמות כה, לא, על פי תנחומא בהעלותך ג, וראה רש"י במדבר ח, ד, ובהרחבה בתנחומא שמיני אות ח) 2. משה בסופו של דבר עשה את המנורה על ידי שראה דוגמת מנורת אש שירדה מן השמים (תלמוד בבלי מנחות דף כט עמוד א) 3. בצלאל עשאה (במדבר רבה טו, י).
מסביר רבנו בחיי וכן החזקוני (החזקוני על שמות כה, לא) שמשה רבנו התקשה איך לעשותה מקשה אחת, איך לעשותה באחדות אחת. , ויש כאן רמז לדורות: האחדות היא דבר מורכב קשה ומסובך, זה דבק שצריך לעמול עליו.
התורה נתנה באחדות: "ויחן שם ישראל כנגד ההר" (שמות יט, ב) כאיש אחד בלב אחד, ואומר אור החיים הקדוש שם: האחדות היא תנאי לקבלת התורה.
וכך כותב הרב מרדכי אליהו בספרו דברי מרדכי (במדבר עמוד ס): ביום שסיים משה להקים את המשכן, הקריבו נשיאי ישראל שהם נשיאי השבטים קרבנות. בהקרבת הנשיאים נאמר: "עגלה על שני נשיאים" (במדבר ז, ג) וביאר הספורנו: שהדבר בא להעיד על אחדותם של הנשיאים, ומעשה זה ראוי שיביא שכינה עימו.
וביאר רש"י (בביאורו לבמדבר ח, ב) שפרשת המנורה נסמכה לפרשת הקרבת הנשיאים (המופיעה בפרשה שעברה) כדי לפייס את אהרן הכהן של היה בהקרבת הנשיאים, לא הוא ולא שיבטו, אמר לו הקדוש ברוך הוא: הזכות שלך גדולה משלהם, כי אתה ממונה על המנורה שהיא סמל האחדות.
הגאון חכם בן ציון קואינקה שחי לפני קרוב למאה שנה, מדמה את האחדות לעלי טבק, ואלו דבריו: קופסת הטבק נפלה מאתי, וכל הטבק שבתוכה, נפל נפזר. הושטתי ידי להחזירו לקופסא, וראו נא ראו – אותם העלים, שהיו מאוחדים ואחוזים איש לרעהו – הרימותים בשתי אצבעותיי, והריהם בתוך הקופסא כשהיו, ואילו שאר העלים, שלא היו אחוזים ומאוחדים איש ברעהו – נפלו נפזרו. ואין להם שום תקנה, לחזור למקומם כשהיו. הם יהיו למרמס לרגלי כל עובר, והיו כלא היו. זוהי האחדות – מעלתה וזה ערכה (תפארת ציון, הקדמה, עמ' ב).
הגאולה תלויה באחדות (מדרש תנחומא ניצבים ד), אחדות בעם, אחדות בחברה, אחדות בקהילה.
משימה שבועית: נסו לחשוב השבוע על בעיית האחדות בעם שלנו: 1. מה המאחד אותנו. 2. מה מפריע לנו להתאחד. 3. כיצד נתגבר על המפריע. בהצלחה