חומש ויקראפרשת קדושים

ואהבת לרעך כמוך

" וְאָהַבְתָּ לְרֵעֲךָ כָּמוֹךָ אֲנִי ה'"[1] (ויקרא יט, יח)

הפרשנים שואלים, מי זה "רֵעֲךָ" אותו צריכים לאהוב?

הרב מרדכי הכהן ע"ה בספרו שפתי כהן על התורה (הרב חי לפני למעלה מ-400 שנה בצפת, ואחר כך נדד לארם צובא) כותב על פסוקינו: "ואהבת לרעך כמוך" – זה הקדוש ברוך הוא[2], וכן אמר שלמה המלך "רֵעֲךָ וְרֵעַ אָבִיךָ אַל תַּעֲזֹב" (משלי כז, י) וביאר רש"י שם: הקב"ה שנקרא רע לישראל ורע אביך שחיבב את אבותיך, דהיינו: תאהיב את ה' על הבריות, ותעבוד את ה' מאהבתך אותו ולא מיראה.

רבותינו בעלי התוספות (בספר מושב זקנים על התורה בפרשתנו) כותבים: "ואהבת לרעך כמוך" – זו אשתו של האדם[3], שצריך האדם לאהוב את אשתו כגופו[4].

הרמב"ם כותב (הלכות דעות פרק ו הלכה ג) "ואהבת לרעך כמוך" – מצוה על כל אדם לאהוב כל אחד מישראל כגופו, משמעות אהבה זו היא: לרצות בטובת חברו, על פי זה יתבארו המילים: "אני אוהב אותו" פירושו: "אני רוצה שיהיה לו טוב"[5].

המהר"ל מפראג (נתיב אהבת ה' פרק א) ובעל התניא (פרק לב בתניא) מלמדים אותנו ש: בחבר שלנו יש נשמה אלוקית, יש רוח. מי מפריע לי לאהוב אותו? החומר, הדברים החיצוניים, המראה החיצוני וכדומה, אולם הרוח שלנו, הנשמה שלנו, היא אותה נשמה, רק הגוף שלנו שונה, ברגע שנסיר את החומר, את החיצוניות – אוטומטית תתגלה האהבה, כי יש קשר הרוחני בין הנשמה שלנו לנשמה של החבר.

אחתום דברי בדברי החיד"א ע"ה[6]שכתב שעל ידי השלום ואהבת החברים – מתמתקים הדינים וגוברים הרחמים, ורמז זאת במילים: "ואהבת לרעך", ועל ידי זה מתמתקים הדינים "כמוך" בגימטריה 86, שם אלקים שהוא דין, והוא מתמתק ונעשה שם של רחמים, ולכן סיים הפסוק: "אני ה'" שזהו מידת הרחמים[7].

[1] כשיש אהבה בין אדם לחברו, אנו גורמים ליחוד רוחני ועליון למעלה, ולכן אם האדם יקיים את החלק הזה של הפסוק: "ואהבת לרעך כמוך", יקויים החלק הבא: "אני ה'", דהיינו יהיה יחוד קודשא בריך הוא ושכינתיה (על פי הרב יצחק פרחי הקדמון בספר טעמי המצוות, הוא היה רבו ותלמידו של הרב שלמה מולכו (הרב שלמה מולכו חי לפני 500 שנה) כפי שמביא החיד"א בשם הגדולים מערכת ספרים ט אות כט, והביא דברי הרב פרחי בספר ראשית חכמה שער האהבה פרק א אות יב, וראה את דברי מרן החיד"א ע"ה בפאת הרא"ש מכתב יד אות ו שביאר שאהבה בגימטריה 13, וכמים הפנים לפנים כן לב האדם לאדם, אז גם חבירו אוהב אותו ונמצא אהבה כפולה שזה גימטריה 26 שם ה' ).

הרב רחמים ניסים יאודה די שיגורה (מחכמי טורקיה לפני 170 שנה, בספרו עקב ענוה עמוד עג, הובאו דבריו בספר ארמון תורת טורקיה עמוד 486) ביאר שמאהבת חבירו יקח האדם מוסר לאהבת ה' יתברך, כמו שטורח האדם באהבת חבירו, כך יטרח האדם באהבת ה', ולא תחשב עליו עבודת ה' למשא כבד.

 

 

[2] ומקור דבריו הם שער הפסוקים לרבנו האר"י פרשת קדושים, דף לג עמוד א, ולמעלה בקודש בזוהר הקדוש פרשת בשלח דף נה ריש עמודה ב.

[3] בעלי הרמז אמרו (ראה שמן המאור בפרשתנו עמוד רלב למקובל הרב מנצור בן שמעון ע"ה, היה מחכמי ישיבת פורת יוסף. מור אבי חכם שמעון ע"ה, זכה ללמוד אצלו בישיבת פורת יוסף) שהמילים "ואהבת לרעך כמוך" (820) עולה בדיוק בגימטריה אשתך אהבה כמוך (820).

 

[4] עיין גם בספר הליקוטים לרבנו האר"י פרשת עקב דף נו עמודה ג, ודע שבחסד לאברהם (אזולאי, מעין רביעי עין יעקב נהר מח) כתב שכפי המידה שמתנהג האדם עם הקדוש ברוך הוא – כך אשתו תתנהג עימו, וזה הסוד שייך דווקא לצדיקים, וראה מדבר קדמות לחיד"א מערכת נ אות יא.

 

[5] "לרעך כמוך" הרב דוד אריאב חלק ב עמוד 81, וכן שם בקונטרס הביאורים סימן א בגדרי המצוה, וראה רמב"ן ויקרא יט, יח, וברמב"ם הלכות אבל פרק יד הלכה א.

 

[6] דבש לפי מערכת א אות לא, פאת הרא"ש מכתב יד אות ו, דברים אחדים דרוש יז.

 

[7] בדבש לפי שם כתב (בשם הש"ך בפרשת וארא) שיציאת מצרים נעשתה בכח "אני ה' " שהוא גימטריה 87, אחד יותר משם אלקים (86) שהוא דין, ולכן כאן נאמר: "אני ה' ", יחוד קודשא בריך הוא ושכינתיה, כי אני רומז למלכות.

 

עוד מאמרים בנושא

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button