חומש בראשיתפרשת ויחי

החמור של יששכר

"יִשָּׂשכָר חֲמֹר גָּרֶם,רֹבֵץ בֵּין הַמִּשְׁפְּתָיִם, וַיַּרְא מְנֻחָה כִּי טוֹב, וְאֶת הָאָרֶץ כִּי נָעֵמָה, וַיֵּט שִׁכְמוֹ לִסְבֹּל, וַיְהִי לְמַס עֹבֵד" (בראשית מט, יד-טו)

יעקב אבינו מברך את ילדיו ומשבח אותם. איזה שבח משבח יעקב את יששכר? מה ראה להמשילו לחמור?

יעקב אבינו אומר לנו: בני היקרים! תעריכו את יששכר שלומד תורה יש לו תכונות מיוחדות, כמו חמור גרם שהוא חמור חזק בעל עצמות, שאין בו הרבה בשר, כך יששכר הוא זך החומר ודל בשר, כי שוקד הוא על התורה יומם ולילה (כן פירש רבנו בחיי) והוא הנושא את משא התורה לדורותיה, את משא התורה שבכתב והתורה שבעל פה[1], כידוע רוב הסנהדרין היו משבט יששכר (כן פירש בעל הטורים) יתירה מזאת אומר הספורנו: כאשר החמור חונה רובץ תחת משאו, רובץ הוא בין שתי חבילות הנתונות למשא משני צדדיו, כך יששכר נושא הוא בגאון מצד אחד את עול התורה, ומצד שני נושא הוא את עול דרך ארץ והנהגת המדינה.

יששכר לא ישן על מיטה כמו כולם אלא רובץ בין המשפתיים, דהיינו: מתנמנם בכל מקום בלי למצוא לעצמו נוחות, בלי לחפש לו בית מלון מפואר, כי הוא עסוק בלימוד תורה[2], וזה המס שהוא משלם לעם ישראל. יששכר אומר: אני לומד תורה בשביל כולם![3], וכמו שמשא החמור קשור לחמור ולא נפרד ממנו, כך התורה קשורה ודבוקה בו ביששכר (כן פירש הכלי יקר).

"ומבני יששכר יודעי בינה לעיתים, לדעת מה יעשה ישראל, ראשיהם מאתים, וכל אחיהם על פיהם" (דברי הימים א פרק יב פסוק לג) וביארו המפרשים[4]: מאתים ראשי סנהדראות העמיד, וכל ישראל שומעים לפסקי הוראותיו.

אומר הזוהר הקדוש (חלק א דף רמב עמוד א) כמו שחמור נושא את משאו ולא בועט, כך יששכר לא בועט בטובה שנותן לו הקב"ה, ואין לו גסות הרוח, כי הוא אינו חושש לכבודו, אלא לכבודו של ה' (וכעין זה בפירוש עקידת יצחק).

ממשיך הזוהר ואומר (ראה גם במחשוף הלבן ובפיתוחי חותם כאן,לרבנו יעקב אבוחצירא ע"ה) בלימוד תורה של יששכר מבטל הוא את כל הכוחות השליליים הקיימים בעולם שהם משולים לחמור.

והרחיב זאת בספר אור עולם (בביאור כאן) לרב משה דוד וואלי (מגדולי חכמי איטליה, תלמיד חבר לרמח"ל, חי לפני למעלה מ-250 שנה) וכתב: שיששכר משבר את קליפת החמור על ידי עסק התורה (והמילה "גרם" היא מלשון שבירה), החמור הזה רובץ בגבולות של הקדושה ("בין המשפתיים") כדי לפתות את בני האדם, שיחדלו ללמוד ולהשכיל ולעשות טוב, ואז בכח העצלות והבטלה יגבר עליהם החמור, אבל שבטו של יששכר אינו שומע לפיתויו ומתעורר הוא בכל כוחו להתגבר עליו, ומגביר יששכר את השכל על החומר, ולומד תורה, ובכך מנצח הוא את קליפת החמור[5].

 

8

משימה שבועית

נסה גם אתה בשבוע זה, לעשות משהו לטובת הכלל, כמו יששכר שלא דואג רק לעצמו אלא דואג לעם ישראל כולו.

 

 

 

[1] ראה אדרת אליהו לגר"א דברים לג, יח.

[2] ראה רש"י ופירוש משכיל לדוד של הרב דוד חיים פארדו, חי לפני למעלה מ-230 שנה, היה מחכמי ונציה, ולאחר מכן עלה לירושלים.

 

[3] ראה כאן את פירושי בעל הטורים, ספורנו, ואור החיים הקדוש.

 

[4] ראה רש"י כאן, רד"ק, ורבנו בחיי, וראה יומא דף כו עמוד א.

 

[5] וראה בברית עולם לרמ"ד וואלי, בביאורו לשמות ד, כ, ולמעלה בקודש באור יקר לרמ"ק פרשת פקודי סימן יג.

עוד מאמרים בנושא

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button