חומש במדברפרשת קורח

על הרהור ודיבור (תשע"ט)

בתאריך כ"ה סיון זה יום הפטירה של מורנו ורבנו מרן הראשון לציון, הרב מרדכי אליהו זצ"ל, שהיה צדיק, ישר, עניו וענק הרוח. הוא הנחיל לנו לדורות תובנות מהפרשה ונגיד דברים בשמו.

הרב מרדכי אליהו זצ"ל מאוד מאוד נלחם במחלוקת. אומר הרב: תמיד בכל דור, בכל מצב, יהיו אנשים שהם מבני קורח. צריך לדעת איך להתמודד איתם. צריך לדעת לנטרל את המחלוקת. הוא דיבר על אהבה, אחווה, שלום ורעות.

העונש הגדול שקיבלו קורח ועדתו הוא "ותפתח הארץ את פיה ותבלע אותם" (במדבר פרק טז, פסוק לב). על זה אומרת המשנה (אבות פרק ה, משנה ו): עשרה דברים נבראו בערב שבת בין השמשות. אחרי שהקב"ה גמר לברוא את העולם, לפני כניסת השבת, הוא ברא את פי הארץ שבלע את קורח. בריאה מיוחדת, דבר מיוחד.

מה זה ערב שבת בין השמשות? מה זו הבריאה המיוחדת הזאת?

"ויקח קורח" (שם פסוק א). לא כתוב מה הוא לקח. פרשנים אומרים: נחלק, התפלג, לקח את עצמו לצד אחד, לקח צד במחלוקת (רש"י), לקח 250 איש לתפאורה, לקח את און בן פלט והמנהיגים (ראב"ע), לקח טליתות ועשה את ההצגה הגדולה – טלית שכולה תכלת (מדרש, ומובא בתרגום יונתן). הוא לקח חומר או לקח רוח? לקח עצה, לקח צד, לקח את עצמו והעמיד את עצמו בצד אחד של מחלוקת. כל הפירושים הללו חלוקים בעצם מה הוא לקח? חומר או רוח? מה יסודות המחלוקת?

הדברים שנבראו בערב שבת בין השמשות הם הדברים שהם על גבול ששת ימי המעשה – הגשמיים, לבין שבת – הרוחנית. דברים שהם על הגבול בין החומר לרוח. וזוהי סיבת המחלוקת. ישנן מחלוקות שהן סיבות החומר: קורח שעשיר היה כקורח (עיין פסחים קיט. ובמדרש במדבר רבה פרשה יח, אות טו), עשיר יענה עזות (משלי פרק יח, פסוק כג), חלק על משה. היה לו את האומץ והעוז. מניע נוסף יכול להיות סיבות רוחניות, אידיאולוגיות. אומר הרב בין השורות: אשתו של און בן פלט שהצילה אותו מהמחלוקת ופרעה את שערה (סנהדרין קט:) אמרה לו: "תראה איך לכל שערה ושערה יש שורש (בבא בתרא טז., ועיין מעשה נורא בזה במדרש תנחומא פרשת תזריע ו), הקב"ה דואג. לא יצא לך כלום מהמחלוקת הזו. לא מעמד ולא כסף ולא כבוד". כך היא הצילה אותו מהמחלוקת.

אומר הרב: בני קורח לא מתו (במדבר פרק כו, פסוק יד). צריך לומר שהם הרהרו בתשובה (רש"י שם). ושואל הרב איך תשובה מועילה לדבר כזה? הרי דיבור מבטל דיבור (קידושין נט:) ואין הרהור מבטל דיבור! הם חטאו בדיבור, היו צריכים לעשות תשובה בדיבור (רמב"ם הלכות תשובה פרק ב, הלכה ב). לומר: "חטאנו, עווינו, פשענו" – וידוי בעל פה.

ואומר הרב: במקרים יוצאים מן הכלל, באונס, כמו שמצינו בהלכה, שאדם שלא יכול להגיד קריאת שמע בדיבור, כי הוא חולה, סיבות כאלה ואחרות, הוא יכול לחשוב, להרהר את קריאת שמע (עיין ברכות כ:).

אדם שחטא – תחילת התשובה שלו זה המחשבה, החרטה, ההרהור, הקבלה לעתיד. הכול בלב. נכון שהחטא היה חמור כל כך, עד כדי כך שאומרים "את מחתות האנשים הללו בנפשותם" (במדבר פרק יז, פסוק ג), הם פגמו בנפש שלהם. זה לא הייתה מחלוקת חומרית, חיצונית, על סיבות כאלה ואחרות. בסיבות כאלה ואחרות אפשר להשכין שלום, אפשר לפתור את הבעיה. אבל אם השנאה היא בנפש, אם הדבר טבוע בנפש, אם המחלוקת טבועה בגנים, קשה.

אף על פי כן יש לנו כוח בתשובה לתקן. הרהור תשובה מועיל. ואולי התפילה של חנה הגדולה והצדיקה, היא זו שעזרה להם לצאת מהשאול (מדרש תנחומא קורח יא) – "מוריד שאול ויעל" (שמואל א פרק ב, פסוק ו). הקב"ה הוריד את בני קורח לשאול והם חזרו בתשובה. יש תיקון אפילו מהמחלוקת, אפשר לצאת מזה. אם אדם לא יכול לצאת – מגשר טוב יכול לפתור את הבעיה.

מצווה על כולנו בימים האלה, בזמן הזה, לממש את צוואת הרב. להתאחד, לאחד, למנוע מחלוקות, למנוע פירוד, למנוע פילוג.

ועל זה אומר התרגום: "ויקח קורח" = התפלג קורח. מה זה התפלג? הוא בעצמו נחלק? אומר הרב: כן. אבריו נחלקו. עצמו, מנטלית, רוחנית, נפשו נפרדה מגופו, התודעה שלו נפרדה מעצמו. הוא התפלג. מצווה עלינו, החברה, להחזיר את מי שאבד בדרך המחלוקת ולא מוצא את עצמו. להחזיר אותו לחיק המשפחה, להחזיר אותו לחברה, להחזיר אותו. וככה ירבו השלום והסנגוריה על עם ישראל.

בואי הרוח (תש"פ)

קורח חוט במחלוקת – חטא קשה. הפרדה. הקב"ה כועס. משה מתפלל אל הקב"ה ואומר "וַיִּפְּלוּ עַל פְּנֵיהֶם וַיֹּאמְרוּ אֵ-ל אֱלֹקֵי הָרוּחות לְכָל בָּשָׂר, הָאִישׁ אֶחָד יֶחֱטָא וְעַל כָּל הָעֵדָה תִּקְצֹף?" (במדבר פרק טז פסוק כב). הביטוי שהקב"ה "אֱלֹקֵי הָרוּחות", משה אומר: "אֱלֹקֵי הָרוּחות לְכָל בָּשָׂר" – אתה ריבונו של עולם יודע, שהאדם הוא דם ואד, כמו שאומר האר"י ז"ל. רוח וחומר. השילוב בתוכם, בתוך הבשר, אבל אתה הקב"ה המאחד. הרוח היא המאחדת את הבריאה, הרוח קיימת בכל הבריאה.

אתה הקב"ה מגלה ברוח של הבריאה לכל בשר. החטא בא בגלל הבשר, אבל אתה ריבונו של עולם מתעלה מעל זה, אצלך בעולם הרוח – אין חטא. למה תעניש את כל העדה אם כולם חטאו בבשרם? לומדים מכאן את היסוד של התשובה. אפשר לחזור בתשובה רק באמצעות הרוח, רק באמצעות ההתקרבות אל הקב"ה, באמצעות הנשמה שנתן בנו, ניתן לחזור אל צור מחצבתנו, אל הבורא בעצמו. לשוב אליו.

זה משה רבינו שאומר: "אֱלֹקֵי הָרוּחות לְכָל בָּשָׂר". ביטוי מיוחד. פעמיים הוא מופיע בספר במדבר. בפרשת פנחס "יִפְקֹד ה' אֱלֹקֵי הָרוּחות לְכָל בָּשָׂר אִישׁ עַל הָעֵדָה" (פרק כז פסוק טז) אומר שם רש"י: מנהיג שיוכל שיוכל להלך כנגד רוחו של כל אחד ואחד. מנהיג כולל שיתקשר עם הרוח לעם. עם הרוח של היחיד והרוח של הכלל. הקב"ה נקרא אלוקי הרוחות לכל בשר. אלוקי הנשמות לכל בשר. רק באמצעות החיבור של הרצון, של המחשבה, של השמחה אפשר להתאחד. זו התרופה כנגד התפלגות של קורח. מה קורח רצה? כבוד. קנאה תאווה וכבוד מוציאים את האדם מן העולם (אבות פרק ד משנה כא). אומר משה לקב"ה: החלקים האלה שייכים לבשר. אינם פוגעים ברוח של האדם. ודאי וודאי לו ברוח של כלל ישראל. אם קורח היחיד חטא, ריבוש"ע, מה אתה רוצה מכל עם ישראל? האיש אחד חטא ועל כל העדה תקצוף?

הקב"ה לא עונה לו, אבל אומר לו תשמע, כבוד, תאווה, קנאה, מוציאים את האדם מן העולם, אינם דוקא בדיוק החלק של הבשר, הם גם חלקים ברוח, ואני הקב"ה אלוקי הרוחות, קוצף על הפגיעה ברוח. נשמה שנתת בי טהורה. אתה בראת, הקב"ה. ואנחנו מקווים ומתפללים שלא נפגום ברוח הזו. בנשמה. ברוחניות (ראה של"ה הקדוש פרשת קורח תורה אור אות כה).

יהי רצון שפרשת קורח שיפה נדרשת, לא נזדקק לה. לא יהיו מחלוקות ופלגנות, אלא הרוח של הקב"ה תשרה עלינו. רוח האהבה, רוח האחדות, רוח השמחה, רוח הכלל ישראל שמאחדת. הרוח של הקב"ה בעצמו – אלוקי הרוחות.

עוד מאמרים בנושא

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button