חומש שמותפרשת שמות

פרשת שמות- אומנות האמונה

תשע"ז

הפעם נדבר מעט על מצוות האמונה שהיא התוכן והמשמעות של כל המצוות ("כל מצוותיך אמונה" – תהילים קיט, פו) והיא גם המצווה הראשונה בעשרת הדברות. "אנוכי ה' אלוקיך" מצווה להאמין בקדוש ברוך הוא, ובלשונו של הרב אברהם יצחק הכהן קוק זכר צדיק לברכה: "נקודת האמונה היא יחס האדם לאין סוף ברוך הוא" (מאמרי ראי"ה עמוד 487).

מי זה הקב"ה? מה אנחנו יודעים עליו? משה רבנו בפרשה פוגש בפעם הראשונה את בורא העולם "וירא אליו מלאך ה' בלבת אש מתוך הסנה, וירא והנה הסנה בוער באש והסנה איננו אוכל".

הקב"ה מתגלה למשה מתוך תופעת טבע לא מוסברת, הסנה בוער ואינו נאכל ומתכלה. משה בסקרנות הולך לראות את הנס הזה.

מה הוא נס ומה הוא טבע? אצלנו מוגדר נס כתופעה על-טבעית (וראה מה שכתב בזה הרמב"ן בסוף פרשת בא, וראה גם רמב"ן שופטים כ, ט) אומר לו הקב"ה למשה: תחשוב רגע, גם כשהסנה בוער זה תופעה, אמנם טבעית, אבל צריך לחשוב עליה, גם היא בגדר הוכחה על מציאותו של הבורא.

אנחנו רגילים שתופעה על טבעית היא כביכול מושכת את עיננו ואת תשומת ליבנו ומעידה שיש בורא לעולם שמכוון את הטבע. והנה משה, רואה שהסנה איננו אוכל, ואז מציג הקב"ה את עצמו למשה "ויאמר ה' אנוכי אלוקי אביך, אלוקי אברהם, אלוקי יצחק ואלוקי יעקב, ויסתר משה את פניו כי ירא להביט אל האלוקים", הקב"ה מציג את עצמו בדבר מוכר וידוע לכל וגם למשה: אני אלוקי אבותיכם, אלוקי אברהם… כולם מכירים את אברהם. הוא דמות ידועה בהיסטוריה העולמית. אפילו נער מצרי שגדל בבית פרעה יודע מי זה אברהם.

וכשמשה רבנו שואל בהמשך: "מי אנוכי כי אלך אל פרעה"? ואולי לא יאמינו לי "ואמרו לי מה שמו מה אומר אליהם… ויאמר עוד אלוקים אל משה כה תאמר אל בני ישראל אלוקי אבותיכם אלוקי אברהם אלוקי יצחק ואלוקי יעקב שלחני אליכם, זה שמי לעולם וזה זכרי לדור דור".

אומר הקב"ה: מה הוא שמי? שמי הוא אלוקי אבותיכם. ככה זוכרים אותי, ככה יודעים. אני לא מדבר בהוכחות אבסטרקטיות, רוחניות, מיסטיות אחרות. אני מדבר עובדות!

הקב"ה מציע למשה להתגלות לבני ישראל, שודאי לא מכירים אותו, ע"י עובדות הסטוריות. כולם יודעים שאברהם ניצל מכבשן האש, ושה' עשה לו ניסים, ושהוא היה מגייר את כל העולם, והחדיר את האמונה בא-ל אחד. וכולם ידעו על יצחק ויעקב, ועל כל הדרך.

המסורת היהודית מדברת על עובדות ולכן המילה 'אמונה' בעברית קשורה ל'אמת' = 'אמן' (ראה רבינו בחיי בפירושו לשמות יד, לא).

שורש המילה אמונה הוא א.מ.נ – 'אמן', 'אמת', נכון. עם עובדות אי אפשר להתווכח. (להרחבה עיין בספר אמונה ומודעות של הרב יצחק גינזבורג עמודים מח-סט, שהביא 4 פירושים שונים למילה אמונה, וראה בתניא ליקוטי אמרים פרק יח למה דווקא בשעת מסירות נפש מתגלית האמונה ) ולכן הקב"ה מציע לנו להציג אותו, ולהבין אותו, וללמוד אותו דווקא מתוך תופעת טבע, דווקא מתוך עובדות מעשיות, היסטוריות, כי עובדות היסטוריות כמו יציאת מצרים ומעמד הר סיני, הם הבסיס לאמונה (ראה בספר הכוזרי לרבי יהודה הלוי מאמר א אות יא).

הרב קוק מגלה את אוזננו ש: "האמונה והאהבה הן תמיד מחוברות זו עם זו, אין האדם מוכשר לשום כח רוחני שבעולם בשלימות גדולה – כמו שהוא מוכשר לאמונה ואהבה" (שמונה קבצים א פסקאות רכא-רכט).

עוד מאמרים בנושא

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button