חומש דבריםפרשת ניצבים

פרשת ניצבים- התשובה

תשע"ו

הפרשה הקצרה הזו עוסקת בנושא אחד מעניין: התשובה והשיבה לארץ.

"כי המצווה הזאת אשר אנוכי מצווך היום לא נפלאת היא ממך ולא רחוקה היא, לא בשמים היא לאמור מי יעלה לנו השמימה… ולא מעבר לים היא… כי קרוב אליך הדבר מאוד, בפיך ובלבבך לעשותו" (דברים ל, יא-יד) המצווה הזאת קרובה מאוד אליך, היא לא חיצונית אליך, היא פנימית.

מהי המצווה שכל כך קרובה אלינו? נחלקו בזה הפרשנים. חלק אומרים (ראה בפירוש הכתב והקבלה) שמדובר בכל מצוות התורה. התורה קרובה אליך, רק תלמד תורה – "בפיך", ותקיים אותה – "לעשותו", זה תלוי ברצון.

חלק ניכר מהפרשנים (רמב"ן, בעל הטורים, ספורנו ועוד) מסבירים מדובר פה על: "המצווה הזאת" – הספציפית, שכתובה בשורות הקודמות, שהיא מצוות התשובה.

מה כתוב בשורות הקודמות? "והיה כי יבואו אליך הדברים האלה הברכה והקללה אשר נתתי לפניך והשיבות אל לבבך… ושבת עד ה' אלוקיך ושמעת בקולו… ושב ה' אלוקיך את שבותך ורִחמך ושב וקיבצך מכל העמים, אם יהיה נידך בקצה השמים משם יקבצך ומשם ייקחך והביאך אל הארץ… ומל ה' אלוקיך את לבבך ואת לבב זרעך… ואתה תשוב ושמעת בקול ה' אלוקיך… כי תשוב אל ה' אלוקיך בכל לבבך ובכל נפשך" (פרק ל פסוקים א-י) ומיד אח"כ מופיע: "כי המצווה הזאת…".

הפועל "לשוב" חוזר פעמים רבות בפסוקים הללו. חזרה בתשובה, לחזור. המילה תשובה פירושה לחזור למקום שהייתי לפני שיצאתי, לפני החטא והקלקול. חטא פירושו – להחטיא את המטרה, לפספס. לשוב, לעשות תשובה, זה לחזור למקום שהייתי, לחזור למטרה, הן במחשבה, הן בדיבור והן במעשה.

אם אדם עשה כבר מעשה, איך הוא יכול לחזור? אם הוא דיבר משהו, איך הוא יכול לקחת אותו בחזרה? אם הוא חשב משהו, איך הוא יכול להתחרט? אז הנה! התורה מציעה לנו דרך שקוראים לה "תשובה". התשובה הזאת היא לא דבר הגיוני. כמו שאומר התלמוד הירושלמי (מכות פרק ב הלכה ה): "שאלו לחכמה: חוטא מה עונשו? אמרה החכמה: "חטאים תרדוף רעה" – מה שעשה החוטא אין להחזיר חזרה, הרעה שעשה החוטא תרדוף אותו כל חייו. שאלו את הנבואה: "חוטא מה עונשו?". אמרה הנבואה: "הנפש החוטאת היא תמות". אין שום דרך חזרה. שאלו את התורה, אמרה: "יביא קרבן ויתכפר". שאלו את הקב"ה: "חוטא מה עונשו?". אמר הקב"ה:"יעשה תשובה ויתכפר".

התשובה היא נגד כל היגיון, אבל היא פועלת. זה פטנט של הקב"ה. כאן בפרשה הוא אומר לנו שמצוות התשובה קרובה אלינו, "בפיך ובלבבך לעשותו". רק תחליט שאתה רוצה לחזור! רק תחשוב – תשנה את המחשבות השליליות! רק תאמר "סליחה" – תשנה את הדיבורים הרעים שאמרת. רק תעשה מעשה – ותחזיר את הגנבה שגנבת. פתרת את הבעיה! תשוב בתשובה! זה קרוב אליך!

כותב הרב אברהם יצחק הכהן קוק זצ"ל: עיקר הנפילות באות מפני שהאדם לא מאמין בקלותה של התשובה (אורות התשובה יד, ד1 במהדורת אור עציון), וכמו שאומר רבי נחמן מברסלב: "אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן" (ליקוטי מוהר"ן חלק ב תורה קיב).

אין דבר יותר טוב מלחשוב על התשובה לפני ראש השנה וימי הדין.

יהי רצון שנזכה לשוב בתשובה בכל המישורים, במחשבה, בדיבור ובמעשה, לחזור אל המקור, אמן.

עוד מאמרים בנושא

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button