"אראנו ולא אתה אשורנו ולא קרוב" (במדבר כד, יז) לפי דבריו של רבי חיים בן עטר בפירושו כאן כל הנבואה הזאת מדברת על המשיח והגאולה.
הגמרא (סנהדרין דף צח עמוד ב) אומרת שיש גאולה בעיתה (בזמנה) ויש גאולה של אחישנה (לפני הזמן שנקצב לעולם שהוא 6000 שנה), אם עם ישראל זוכים הגאולה תהיה לפני הזמן, ואם לא זוכים הגאולה תהיה בזמן. בכל מקרה עד שנת 6000 שנה לבריאת העולם חייבת לבוא הגאולה.
וכנגד גאולת אחישנה אמר כאן "דרך כוכב מיעקב", וכנגד גאולת בעיתה אמר כאן "וקם שבט מישראל" – קימה טבעית ולא תהליך ניסי.
וכתב אור החיים הקדוש במקום אחר (בביאורו לויקרא כה, כח) שקץ הגלות יהיה אפילו אם יהיו ישראל רשעים גמורים.
שונים הם סימניו של המשיח בגאולת "בעיתה" ובגאולת "אחישנה".
בגאולת אחישנה המשיח צריך לעשות אותות ומופתים (אור החיים הקדוש בפרשתינו פרק כד פסוק יז, וכן כתב הרמב"ם באיגרת תימן).
בגאולת בעיתה לעומת זאת אומר הרמב"ם (הלכות מלכים פרק יא הלכה ג) שאינו צריך לעשות אותות ומופתים, אלא צריך הוא להגות בתורה ובמצוות, ומנהיג את כל ישראל ללכת בדרך זו, וילחם את מלחמות ה', ואם עשה כל זה הוא רק בחזקת משיח, אבל אם עשה והצליח ובנה מקדש במקומו וקיבץ נדחי ישראל – הרי הוא משיח בוודאי (רמב"ם שם בהלכה ד, אמנם דעת רש"י בסוכה מא עמוד א ותוספות בשבועות טו עמוד ב, והריטב"א בסוכה שם, שבית המקדש השלישי ירד מהשמים, אך לא ניכנס עתה לסוגיא זו).
בדברי זכריה נביא נאמר שמלך המשיח יבוא עני ורוכב על חמור (זכריה ט, ט) ואמרו חז"ל: (פרק דרבי אליעזר פרק לא) שזהו אותו חמור שהשתמש בו משה רבנו (בשמות ד, ב), וזהו אותו חמור שחבש אברהם אבינו לעקידת יצחק (בראשית כב, ג).
המהר"ל מפראג (בגבורות ה' פרק כט) מבאר שאין הדברים כפשטם, שקיים איזה חמור זקן שחי אלפי שנים ומחכה לגואל, אלא כוונת חז"ל: החמור מסמל את החומריות, והרכיבה עליו מסמלת את ההתנשאות והשליטה בחומר. אברהם אבינו היה הראשון שרכב על החומר ושלט עליו, אחריו משה רבינו, ומי שיביא את השלטון על החומריות לידי גמר והשלמה הוא מלך המשיח.
יעזרנו ה' ונזכה לגאולה שלימה במהרה, אמן.